Mentorskapsprogram
for personer behandlet for kreft
Mange som har gjennomgått behandling for kreft føler seg ikke friske, selv om de ikke lenger har kreft. Og det er ikke uvanlig å føle at man har mistet noe av seg selg og gnisten i livet. Dette i kombinasjon med at man «burde» være takknemlig for å ha overlevd kan oppleves utfordrende. Vi starter opp programmer fortløpende når vi har nok bedrifter og mentorer, du kan når som helst sende oss en søknad så vil vi informere deg om når neste program starter.
Programmene har arbeidsinkludering som tema. Det betyr at du kan søke om å delta dersom du ønsker å prøve deg i jobb, få hjelp å stå i jobb, har behov for å bytte jobb eller har andre utfordringer knyttet til ditt arbeidsliv.
Bakgrunn
Vi som står bak Kreftkompasset har erfaring med behandling av kreftpasienter, oppfølging av pasienter og pårørende etter avsluttet behandling, og samtaler med etterlatte. Samfunnet bruker store ressurser på kreftbehandling, men etter avsluttet behandling opplever mange at de er overlatt til seg selv og vi ønsker derfor å støtte deg som er behandlet for kreft.
Kreft er mer enn en sykdom
Kreft kan være usikkerhet på seg selv og sin fremtid, på sine verdier og sine drømmer. Kreft snur opp ned på livet og fremkaller ofte spørsmål om liv og død. Noen ganger kommer spørsmålene i forbindelse med sykdommen, noen ganger seinere i livet. Hvem er jeg? Hvem ønsker jeg å være? Hva vil jeg med mitt liv? Ved å delta i mentorskapsprogrammet ønsker vi å gjøre det lettere for deg som har fått kreft å møte disse tankene og spørsmålene, og hjelpe deg å finne svar.
— Kvinne 34, fem år etter behandling
“Jeg liker ikke å tenke, eller vise, at diagnosen har påvirket meg bemerkelsesverdig. Realiteten er at den har tatt livsgnisten fra meg”
Dette får du som deltaker i mentorskapsprogrammet
Å gjennomgå behandling for kreft er utfordrende, å leve et godt liv etter behandlingen er for mange en kamp. Du får ikke lenger den samme tette oppfølgingen fra sykehuset, og mange føler seg overlatt til seg selv.
Ved å delta i mentorskapsprogrammet får du hjelp og støtte fra en mentor i et år. I løpet av dette året skal dere sammen arbeide med ditt «prosjekt», som skal basere seg på det du opplever som utfordrende i arbeidslivet eller hverdagen din. Mentoren kommer fra en privat bedrift, og er en person som har et genuint ønske om å hjelpe.
Du vil også møte andre som er i lignende situasjon som du selv er i. Kreftkompasset vil opprette rammene for programmet og sette sammen deltakere og mentorer i par. I løpet av et år vil Kreftkompasset arrangere tre dagsmøter med et program som vil gi både deltakere og mentorer de verktøy dere trenger for å jobbe godt sammen.
Nå kan du som er motivert for endring, søke om å delta i mentorskapsprogrammet. Ved å delta vil du få mulighet å sammen med en mentor jobbe med det du opplever som utfordrende i forhold til arbeidslivet. Du vil få støtte og hjelp, men også bli mer bevisst på hva som er viktig for deg for å få økt livskvalitet. Det er du som skal gjøre jobben, så du må være innstilt på å legge ned en innsats, med støtte og hjelp fra en mentor.
Søknad
Du søker om å delta i programmet fordi du er motivert for en endring i ditt liv. I søknaden skal du oppgi hva du ønsker å ha fokus på i løpet av programmet.
Du vil få utdelt en mentor fra en privat bedrift. Sammen vil dere ta utgangspunkt i dine behov og arbeide med de områdene du vil utvikle. Hensikten er at mentor skal fungere som en person som du får individuell støtte og oppbakking fra. Mentor kan bidra med ideer, erfaring og kunnskap.
Samlinger
Alle deltakere og mentorer vil delta på tre heldagssamlinger i Oslo området sammen med Kreftkompasset. Samlingene vil inneholde undervisning om kreft, hva mentorskap er, avklaring av forventninger, informasjon om livet etter behandlingen, kronisk tretthet og inspirasjonsforedrag. Alle møtene har også avsatt tid for samtaler mellom mentor og deltaker, og gruppesamtaler for deltakerne og mentorene.
Hva koster det å delta?
Ingenting. Mentorprogrammet er gratis for deg som deltar. Kostnaden i forbindelse de obligatoriske samlingene vil bli betalt av det firmaet som deltar i programmet, og som bidrar med en mentor til deg. Alle mentorene har meldt seg frivillig og får ingen økonomisk kompensasjon for å delta.
For å delta må du:
-
Være motivert til å gjøre en endring livet ditt.
-
Være 18 år eller eldre.
-
Delta på tre samlinger med mentorprogrammet sammen med de andre deltakerne, mentorer og veiledere. Samlingene vil foregå digitalt eller i Oslo.
- Holde kontakt med din mentor minst en gang hver måned (møte/telefon).
-
Skrive regelmessig refleksjonsnotat.
-
Besøke det firmaet som din mentor arbeider i, fortelle om din deltakelse i mentorprogrammet og hva det har betydd for deg.
Hvordan søker jeg?
For å sikre ditt personvern, ønsker vi at du skal sende inn din søknad via PatientSky (instruks finner du under). I søknaden ønsker vi at du ir oss følgende informasjon:
- Navn, alder, adresse, telefonnummer.
-
Fortell litt om deg selv (din bakgrunn)
-
Hvorfor ønsker du å delta i mentorprogrammet?
-
Hva ønsker du å oppnå med mentorprogrammet?
-
Har du noe psykiske eller fysiske funksjonshinder?
-
Når du fikk din diagnose og hvordan påvirker den deg i dag?
Slik gjør du det:
Logg på via nettsiden eller appen til PatientSky.
PatientSky nettside: Trykk på “Start helsehjelp”, søk opp Kreftkompasset og velg “Annen henvendelse”. Her kan du skrive din søknad.
PatientSky App: Trykk på “Finn klinikk” og søk opp Kreftkompasset, velg “Annen henvendelse”. Her kan du skrive din søknad.
Hvis du har problemer med å sende inn søknaden, så er du velkommen til å ringe Lotta, som kan hjelpe deg. Hvis noe er uklart, ta kontakt, så forklarer vi mere.
Vi starter jevnlig nye programmer, send oss en søknad så vil du få informasjon om når neste program starter.